vineri, octombrie 13, 2006

apă de gură. a se clăti după golire 5

urmanov în supliment:
„Eu simt un mare dezgust pentru lumea literara, cap-coada. Dezgust pentru viclenia si mizeria si tot show-ul asta porcesc. Simt dezgust pentru Eminescu – vai, draga, ce-a mai iubit-o el pe Veronica, dar moare de sifilis –, dezgust pentru Nichita Stanescu – marele sensibil, mort ca ultimul alcoolic.”
sigur că da, e uşor să dai de pămînt cu numele morţilor, să foloseşti chestii folclorice din biografia lor şi să te dai scîrbit. e greu însă să te dai scîrbit invocînd numele celor în viaţă, de pildă ale celor care benchetuiesc în fiecare an la ipoteşti, fac juriu şi dau premiu absolventelor de la râşca, LA EGALITATE!
„bisericile sint locasuri ale lui Dumnezeu si, ca urmare, El Insusi hotaraste cine I le ridica. Daca acum Dumnezeu a hotarit sa le construiasca Becali, poate ca e o palma data romanilor pentru halul in care singuri ne-am adus astazi ca natiune”
cînd ai de-a face cu oameni care te pot trage de urechi, e bine să fii prudent, înţelept şi împăciutor. şi să înjuri biserica rusă. http://www.supliment.polirom.ro/images/pdf/097_Iasi.pdf

dar, nu-i aşa, BOR-ul furnizează infrastructura şcolii de la Râşca, fiindcă altfel unde s-ar mai duce în tabără tinerii scriitori să se adape de la izvorul de creativitate? cred că, între scriitorii mireni, doar petru ilieşu ar putea să pună asemenea condiţii la dispoziţia celor însetaţi. aşa că, dormind-cazînd şi mîncînd la mănăstire, scîrbit de lumea literară dar propunînd absolvenţi de şcoală literară care să dinamiteze. cu ce? cu trupuri neîntinate şi absitenţă? fiindcă asta-l scîrbeşte pe urmanov la lumea lit. nu faptul că un juriu acordă premii fără să citească volumele, considerînd pe deasupra că, într-un an, pot exista trei poetese de mare şi exact aceeaşi valoare.