marți, august 26, 2008

Apropos de aşa-zisul marketing şi "ghilimele"

Nu ştiu dacă Biserica are o poziţie faţă de aşa-zisele schimbări climatice. Sînt aproape sigur că Biserica Catolică are una (hai să ne informăm). Oricum, ce pot vedea cu ochii mei e că cei care au bunul obicei de a merge duminica la biserică sînt oameni foarte sensibili la frig. Adică oameni cu jerseele la îndemînă. Cum scade temperatura cu cîteva grade, cum a fost duminica asta, de dimineaţă cu un pui de toamnă, se umple biserica de sfetere. Şi nu zic de tanti şi babe, ci de tineri, mai blînzi sau mai aprigi, seminarişti sau ascorişti, ce-or fi ei.


Apropos de frig, o raită aiurea azi pe wikipedia mi-a dezvăluit numele unui cercetător polonez al Antarcticii, coleg pe Beagle cu Racoviţă (wikipedia nu are un articol despre speologie). Îl cheamă - şi nu e un pseudonim - Arctovski. E un pic ironic faptul că nu s-a ocupat decît de sudul îngheţat, dar s-a ocupat bine. Există acum o peninsulă, un golf, un vârf şi alte chestii antarctice care-i poartă numele.

Apropos de nume: oamenii de ştiinţă au pseudonime? Sau oare doar artiştii? De fapt, nu artiştii, ci oamenii care au o activitate publică oarecum subversivă. Bloggeri, revoluţionari, dictatori şi răufăcători (acel a.k.a.). Geografia foloseşte pseudonime? Sau ţara lalelelor, sfîntă şi a soarelui răsare sînt nume de alint şi atît? Cred că da, fiindcă pseudonimul ţi-l alegi singur şi-l foloseşti cu consecvenţă. Dar în economie, există? O să auzim vreodată de Windows Vienna, pseudonimul lui Windows Vista? Dar Apple şi Mac ce sînt? Unde începe Apple-ul şi unde începe Mac-ul? (hai să ne informăm). Este Volvo doar un pseudonim al Ford-ului? Sau, de fapt, produsele poartă pseudonime inainte de a purta nume, adică în variantele beta (Dacia Steppe, Windows Longhorn, et.) Pentru ca apoi, dacă au succes, să nască alte pseudonime, aşa zicînd bastarde de astă dată: Panasony,Adibas, etc.?


Apropos de aşa zicînd, nu vă enervează abuzul de aşa-zis-uri? Astea-s un fel de ghilimele? Sau ce? Am auzit pe cineva spunînd de Jocurile aşa-zis Olimpice. Exact aşa. Era în contextul războiului din Georgia şi probabil că în mintea lui "olimpic" e sinonim cu "pacifist".

Oricum, apropos de ghilimele, le-am găsit, tot citind la Ion Iliescu, o întrebuinţare geopolitică. De pildă: cum s-ar putea referi preşedintele Ahmadinejad la Israel? I-ar putea spune: "Ţara" Sfîntă. Sau Ţara "Sfîntă"? De ce să spui "aşa zisele republici separatiste", cum am auzit de atîtea ori? E suficient să scrii "Osetia" de Sud şi-ai rupt regiunea de Rusia, cu a ei adevărată şi singură Osetie "de Nord". De ce să-ţi tot iei precauţii cu "cetăţeni români de etnie romă"? Spune-le "cetăţeni" români de etnie romă. De ce să negi cifrele Holocaustulului? Scrie simplu: "Holocaustul".

8 comentarii:

Anonim spunea...

Nu cred că în mintea comentatorului se lega de J.O. ideea de pacifism. Mai degrabă face confuzia, biruitore din păcate, între "aşa zisul" şi "aşa numitul".
P.S. S-a califacat Steaua. Băga-mi-aş.

radu spunea...

« » sunt de fapt nişte aşa-zise "ghilimele".
@florin măduţa:
aşa-zisa Steaua s-a "calificat", voiai să zici.

catalin lazurca spunea...

pentru mine aşa-zisa "Steaua" s-a calificat!

Hai Steaua, hai Bănel!
Sărumîna nea Gigi!

Anonim spunea...

@gonciar & kata
Tăceţi, voi, că l-am auzit pe Gabi Balint cu nişte ghilimele mişto. Zice Jenei: "Ca să treacă de Galata, fundaşii stelişti trebuie să-i muşte pe atacanţii turci de urechi!". Balint începe să rîdă şi răspunde: "Cît îl vedeţi de blînduţ, Nea Emi ne zicea tot timpul să-i călcăm pe ochii şi altele ca asta. Bineînţeles, trebuie să puneţi expresiile astea între ghilimele suprarealiste." :)
@kata
Te-ai dat de partea Răului?!

Anonim spunea...

florin, esti cu Dinamo?:)

radu spunea...

chiar aşa, eşti un aşa-zis "câine"?
forza Steaua!

Anonim spunea...

@andrei & gonciar
Nope. Sînt ultraviola şi fan CFR. De nu ştiu cîte campionate aştept ca Binele să învîngă Răul.
:)

Anonim spunea...

Mah, tu esti antisemit? Esti responsabil pentru postul tau, mah?