luni, septembrie 01, 2008

o întrebare ca-n anii 30

Semnalez eu însumi, de la bun început, vîna criterionistă din speculaţia ce va urma, ca să nu-mi dea alţii peste cap.

E greu de verificat acum, dar cred că există cel puţin o carte fără ghilimele. E, bineînţeles, Cartea. Chestie care te face să te-ntrebi: oare geniul umoristic evreiesc de aici vine? Ca o răzbunare a penuriei de ironie din Biblie? De la fraţii Marx, pînă la Seinfeld.

Şi, ca să speculez prosteşte şi mai departe: ghilimelele de care, mi se pare mie, abundă animismul (dacă mă gîndesc mai ales la varianta extremă a vodoo-lui) duc oare la umorul gros şi extrem al regilor comediei? Zic de cei din filmul lui Spike Lee.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Alte exemple de tipărituri nepervertite ironic:

Pagini Aurii (acrimonia nu face casă bună cu delirul birocratic)
Cartea de bucate (nu e recomandat să te ţii de şotii lexicale cînd vorbeşti de 200ml lapte, 250g făină, 6 felii de cantalupi japonezi etc.)
Registrul Stării Civile (ar fi culmea...)
Mein Kampf (de cercetat)
Bartel Leendert van der Waerden - Das heliozentrische System in der griechischen, persischen und indischen Astronomie (am o bănuială)
Index Librorum Prohibitorum
Al-Dinawari - Kitâb al-nabât
Pontius Pilatus – Praefecto in exilium. Diarium (dacă există)

ş.a.m.d

catalin lazurca spunea...

de unele nici n-am auzit :)
de registrul starii civile nu poti fi sigur, de vreme ce concubinajul e acum acoperit legal. poate se inventeaza o categorie speciala: "casatorit"

dar, daca vorbim de tiparituri, ar fi misto sa punem ghilimele in registrele contabile. asta ar fi o culme a ghilimelelor: venituri "850" lei.

spera spunea...

Mai pot adăuga şi eu unele- didactice, de pildă: catalogul, carnetul de elev, student, condica de prezenţă, procesul verbal...Şi cu privire la cartea de bucate, expresia- Făină cît cuprinde-ar trebui ghilimelizată, ca să se ştie din start că exprimă nivelul de ocultism al gospodinei.

Anonim spunea...

"mam spart de ras"

Anonim spunea...

Intrebarea ta are raspunsul in ea tocmai pentru ca o plasezi in anii 30. Dar daca tot speculezi, si-ti place sa faci pe prostul, sparge semnintze pe pod si citeste-l pe Yahya bin Sulaiman bin Sha'ul abu Zakaria al-Harizi al-Yahudi min ahl Tulaitila. Nu ma mira ca te parasesc femeile. Pune centimetri in ghilimele si lasa-l pe Leac sa faca contabilitatea